Amit a leszorítókról tudni érdemes

Laktofermentálás során nagyon fontos, hogy az üvegben lévő zöldségeket végig elzárjuk az oxigéntől. Erre azért van szükség, hogy a tejsavbaktériumok számára folyamatosan biztosítani tudjuk az anaerob környezetet, és hogy semmilyen felületen se telepedhessenek meg a nem kívánatos rothadást, penészedést okozó mikroorganizmusok.

A légmentesség biztosításának legegyszerűbb módja a bombabiztos záródás (ezért egy jó befőttes üveg tető kincset ér!).

Ha azonban bizonytalanok vagyunk, akkor  a megfelelő lezárás mellett sokszor nagyon jól jön, ha valamilyen nehezéket is használunk. Különösen fontos szerepe lehet a nehezékeknek olyankor, amikor nem légmentesen zárt edényben erjesztünk, hanem nyitott rendszerben kovászolunk.

basket-of-ferments.jpg

Forrás: Nourishing Days

  AMIT LEHETŐLEG KERÜLJ EL:

– töltött, önzáró műanyag zacskó

A tejsavas erjedés során az oldat egyre savasabb kémhatásúvá válik, amelynek hatására bizonyos műanyagfajtákból káros vegyületek oldódhatnak ki – ennek később, a tárolás során is nagy jelentősége van! Használj mindig inkább üvegedényt.

– műanyag tárgyak

Bár kényelmesnek és praktikusnak tűnnek, sajnos a legtöbb műanyag hosszú távon nem saválló, ezért nem érdemes a savanyúságunkban áztatni őket.

– találomra gyűjtögetett kavicsok a kertből, folyó- vagy tengerpartról

Még akkor sem ajánlott, ha gondosan kifőzzük, csírátlanítjuk őket – vannak ugyanis olyan geológiai képződmények, amelyek ugyancsak oldhatóak. Ha nem vagy geológus, nem érdemes kockáztatni.

– tetszőleges tárgyak az otthonodból

Bár nagy lehet a kísértés, felejts el minden ilyesmit! Főleg, ha fémből vannak, pláne ha esetleg fennáll a veszélye annak, hogy ólmot is tartalmaznak.

– bármilyen egyéb ipari feldolgozásból származó faeszköz (fehérített hurkapálcika, ragasztott lapok, stb.)

– mázas vagy festett kerámia (de legalább az ólomtartalmú mázakat kerüld el!)

  AMIT BÁTRAN HASZNÁLHATSZ:

– üvegkorong, pattintós üvegtető (szilikoncsík nélkül) vagy egy másik, kisebb befőttesüveg vagy pohár, felöntőlével teletöltve
– máz nélküli kerámia nehezék
– gyantamentes keményfa leszorító
– növények, például:

  • káposztatorzsa, káposztalevél
  • almakarika
  • vajretek, tarlórépa, karalábé korong
  • sárgarépa, uborka, cukkini hasábok
  • zellerszár, mángold
  • fűszerek (pl. kaporszár, borsikafű ág)

A hagyományos hordós káposzta készítésekor jellemzően fa leszorító korongokat vagy festetlen porcelántányérokat használunk. Befőttes üvegnyi méretben ez kevésbé kivitelezhető, de azért akár meg is oldható. Fa leszorítók alkalmazásakor legyünk körültekintőek: kerüljük a gyantás, illatos faanyagokat (megfelelőek a keményfák – tölgy, bükk – és a gyümölcsfák). A penészedést megelőzendő időről időre főzzük ki a falapokat.

Hurkapálcát és gyógyszertári fa nyelvlapocot csak abban az esetben használjunk, ha azok biztosan fehérítetlenek és ragasztómentesek.

Megosztás:

További bejegyzések:

Kell-e „sziszegtetni”?

Helyesen kivitelezett laktofermentáláskor* a befőttesüveget nem kell „sziszegtetni” (nyitogatva kiengedni belőle a keletkező gázokat). Ez egy gyakran olvasható ajánlás, ami sok kezdő fermentálót összezavarhat.

Elolvasom »

Csalamádé fermentálással

Hozzávalók (1700 ml): Elkészítés: Tipp: A hozzávalókat variáljuk kedvünk szerint és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, csilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot

Elolvasom »

A weboldal cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Adatvédelmi tájékoztató