Laktofermentálás során nagyon fontos, hogy az üvegben lévő zöldségeket végig elzárjuk az oxigéntől. Erre azért van szükség, hogy a tejsavbaktériumok számára folyamatosan biztosítani tudjuk az anaerob környezetet, és hogy semmilyen felületen se telepedhessenek meg a nem kívánatos rothadást, penészedést okozó mikroorganizmusok.
A légmentesség biztosításának legegyszerűbb módja a bombabiztos záródás (ezért egy jó befőttes üveg tető kincset ér!).
Ha azonban bizonytalanok vagyunk, akkor a megfelelő lezárás mellett sokszor nagyon jól jön, ha valamilyen nehezéket is használunk. Különösen fontos szerepe lehet a nehezékeknek olyankor, amikor nem légmentesen zárt edényben erjesztünk, hanem nyitott rendszerben kovászolunk.
Forrás: Nourishing Days
AMIT LEHETŐLEG KERÜLJ EL:
– töltött, önzáró műanyag zacskó
A tejsavas erjedés során az oldat egyre savasabb kémhatásúvá válik, amelynek hatására bizonyos műanyagfajtákból káros vegyületek oldódhatnak ki – ennek később, a tárolás során is nagy jelentősége van! Használj mindig inkább üvegedényt.
– találomra gyűjtögetett kavicsok a kertből, folyó- vagy tengerpartról
Még akkor sem ajánlott, ha gondosan kifőzzük, csírátlanítjuk őket – vannak ugyanis olyan geológiai képződmények, amelyek ugyancsak oldhatóak. Ha nem vagy geológus, nem érdemes kockáztatni.
– random tárgyak az otthonodból
Bár nagy lehet a kísértés, felejts el minden ilyesmit! Főleg, ha fémből vannak, pláne ha esetleg fennáll a veszélye annak, hogy ólmot is tartalmaznak.
– bármilyen egyéb ipari feldolgozásból származó faeszköz (fehérített hurkapálcika, ragasztott lapok, stb.)
– mázas vagy festett kerámia (de legalább az ólomtartalmú mázakat kerüld el!)
AMIT BÁTRAN HASZNÁLHATSZ:
– üvegkorong, pattintós üvegtető (szilikoncsík nélkül) vagy egy másik, kisebb befőttesüveg vagy pohár, vízzel töltve
– máz nélküli kerámia leszorító
– növények, például:
– káposztatorzsa, káposztalevél
– almakarika
– vajretek/tarlórépa karika
– sárgarépa hasábok
– zellerszár
A hagyományos hordós káposzta készítésekor jellemzően fa leszorító korongokat vagy festetlen porcelántányérokat használunk. Befőttes üvegnyi méretben ez kevésbé kivitelezhető, de azért akár meg is oldható. Fa leszorítók alkalmazásakor legyünk körültekintőek: kerüljük a gyantás, illatos faanyagokat (megfelelőek a keményfák – tölgy, bükk – és a gyümölcsfák). A penészedést megelőzendő időről időre főzzük ki a falapokat.
Hurkapálcát és gyógyszertári fa nyelvlapocot csak abban az esetben használjunk, ha azok biztosan fehérítetlenek és ragasztómentesek.
***
Gazdaboltokban lehet kapni csillagos savanyúságleszorítót – ha gondoljátok, a műanyagokra vonatkozóakat szem előtt tartva és az alapanyagot ellenőrizve akár ilyeneket is használhattok, ha nagyon muszáj.
De inkább figyeljetek arra, hogy sérülésmentes tetőt használjatok, amit szorosan rázártok az üvegre. 🙂
Forrás: www.buzapiacter.hu
Forrás, további olvasnivaló: https://www.farmcurious.com/blogs/farmcurious/58156485-diy-fermenting-weights