Lusta asszony savanyú káposztája

Állandó időhiányban szenvedsz, ezért még sosem mertél nekiállni a fermentálásnak? Ezt a receptet Neked találták ki!

Egy korábbi bejegyzésben már megmutattam, hogyan készül a hagyományos „hordós” káposzta kisüzemben, vagyis egy sima befőttes üvegben. Most azt is megmutatom, hogyan készíts nagy rohanásban is mindössze húsz perc alatt hasonlóan ízletes és egészséges finomságot. 😉

Hozzávalók egy 720 ml-es befőttes üveghez:

a szálak méretétől függően 30-40 dkg fejes káposzta
2%-os sóoldat (1 liter forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vízhez 1 csapott evőkanál sót keverünk)

3 db babérlevél
1 teáskanál kapormag
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál egész (fekete vagy zöld) bors
4-5 szem borókabogyó
4 gerezd fokhagyma

Káposztából válassz egészséges és friss, vékony levelű, tömött fejeket (téli káposztát)!

A fűszereket a saját ízlésed szerint variálhatod: fentieken kívül bátran használhatsz tormát, csípős paprikát, borsikafüvet (csombort), mustár- és koriandermagot, de akár alma- vagy birsalma-szeleteket is! A fehér káposztát nyugodtan társíthatod például lilakáposztával, sárgarépával, céklával, sütőtökkel, retekfélékkel, sőt, színezheted is például kurkumával, spirulinával, céklalével (a végeredmény nagyon mókás lesz!). 🙂

kozossegi_kaposztasavanyitas.jpg

Elkészítés:

A káposzta külső leveleit szedegesd le, a torzsa elöregedett részét vágd le. Az egész káposztafejet alaposan mosd meg, majd a torzsa felőli végéről vágj le egy szeletet, amelyet majd leszorítónak használsz. Ha a káposztafej túl lapos, akkor inkább a torzsából hagyj meg két nagyobb darabot ugyanerre a célra!

A káposztát gyaluld le vagy késsel vágd nagyon vékony szálakra. A fűszereket tedd a befőttes üveg aljára, majd egészen a nyakáig töltsd fel az üveget káposztával. Ügyelj rá, hogy minden réteget alaposan nyomkodj le, menet közben kicsit rázogasd is meg az üveget, hogy a szálak között minél kevesebb levegő maradjon. Az egészet takard be a félretett káposztaszelettel, amit szoríts is be az üveg válla alá.

Ezután töltsd fel az üveget 2%-os sóoldattal úgy, hogy a lé a zöldségeket teljesen ellepje, de a kupak alatt még maradjon kb. 1,5 cm-nyi hely. Szorosan zárd az üvegre a tetőt és állítsd egy tálcára vagy mélyebb tálba. Tedd 18-22°C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.

lusta_kaposzta_felontes.jpg

Érlelés:

Az érés első pár napjában a befőttes üveg teteje alól némi lé ugyan kiszökhet, de ettől ne ijedj meg! Amint ez az intenzívebb erjedési szakasz lezárul, az savanyúságot fel is bonthatod. Ha később fogyasztanád, tedd sötét, hűvösebb helyre (kamrapolcra vagy spájzba), és nyugodtan felejtkezz el róla akár hónapokra is!

savanyukaposzta_kozeli_logo.jpg

Örömteli káposztasavanyítást és jó étvágyat kívánok! :)

Megosztás:

További bejegyzések:

Kell-e „sziszegtetni”?

Helyesen kivitelezett laktofermentáláskor* a befőttesüveget nem kell „sziszegtetni” (nyitogatva kiengedni belőle a keletkező gázokat). Ez egy gyakran olvasható ajánlás, ami sok kezdő fermentálót összezavarhat.

Elolvasom »

Csalamádé fermentálással

Hozzávalók (1700 ml): Elkészítés: Tipp: A hozzávalókat variáljuk kedvünk szerint és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, csilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot

Elolvasom »

A weboldal cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Adatvédelmi tájékoztató