Sütés nélküli hamis túrós kocka vagy torta

Fotó: Kaunitz Tamás

Ez a recept az egyik személyes kedvencem – mégis egy véletlen folytán sajnos kimaradt az Egyszerűen fermentálj című könyvből. Sebaj: virtuálisan teszem közzé.

Hozzávalók 4-6 személyre (kb. 20 cm átmérőjű négyzetes tepsihez vagy kerek tortaformához)

Az alaphoz:

200 g datolya vagy datolyapaszta
180 g kevés vízbe beáztatott zabpehely, darált dió vagy mandula, esetleg tetszőleges fermentált–főtt gabona
2 tk. kókuszolaj
1 ek. cukrozatlan kakaópor

A hamis túrós réteghez:

400 g gyömbérkovásszal fermentált–főtt gabona (köles, rizs, amaránt, quinoa vagy hajdina)
50 ml kókuszkrém, mascarpone vagy lecsepegtetett (növényi) joghurt
1 ek. kókuszolaj
1 tk. reszelt citromhéj és pár csepp friss citromlé
100 g friss mangó vagy őszibarack
cukor, méz vagy tetszőleges édesítőszer ízlés szerint
kókuszcsipsz vagy mandulaforgács a tetejére

Elkészítés

A sütemény alapjának hozzávalóit késes aprító vagy egy villa segítségével alaposan összekeverjük. Egy tetszőleges kerámia vagy szilikon tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát belenyomkodjuk (kb. 1,5 cm vastag legyen). Hűtőszekrénybe tesszük, és közben elkészítjük a hamis túrós réteget.

A fermentált és megfőzött gabonát egy nagy tálban villával összetörjük. Hozzákeverjük a kókuszkrémet, mascarponét vagy sűrű joghurtot, valamint a kókuszolajat. Ízesítjük és hozzáadjuk az apró kockákra vágott mangót vagy barackot.

A tortaformát kivesszük a hűtőből és a hamis túrós réteget egy kanállal vastagon a datolyás alapra kenjük. Megszórjuk a tetejét kókusz- vagy mandulaforgácsokkal, majd legalább fél órára újra hűtőbe tesszük.

Fogyasztás előtt 5-10 perccel kivesszük a hűtőből, és felszeleteljük.

Tipp

Kenjük meg a datolyás réteg tetejét baracklekvárral, és tegyünk befőzött, szeletelt barackot a torta tetejére. Barack helyett eperrel, málnával, áfonyával vagy szederrel is elkészíthetjük.
Hagyjuk ki a kókuszolajat és a gyümölcsöket a hamis túrós masszából, és készítsünk belőle a hagyományos receptek útmutatásával vargabélest, túrós lepényt, túrós rétest, tortákat vagy felfújtakat (például rizs- vagy köleskochot).

Megosztás:

További bejegyzések:

Kell-e „sziszegtetni”?

Helyesen kivitelezett laktofermentáláskor* a befőttesüveget nem kell „sziszegtetni” (nyitogatva kiengedni belőle a keletkező gázokat). Ez egy gyakran olvasható ajánlás, ami sok kezdő fermentálót összezavarhat.

Elolvasom »

Csalamádé fermentálással

Hozzávalók (1700 ml): Elkészítés: Tipp: A hozzávalókat variáljuk kedvünk szerint és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, csilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot

Elolvasom »

A weboldal cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Adatvédelmi tájékoztató