Ki vagyok én?

fermentáció (lat.): erjedés, erjesztés (a konyhatechnológiában különféle szerves anyagok mikroorganizmusok által termelt enzimek segítségével történő bontása, átalakítása)

mentor (gör.): pártfogó, tanácsadó, nevelő, aki elkíséri a társait szakmai fejlődésük során, és példát mutat nekik (a köznév Odüsszeusz barátjának, Mentórnak nevéből származik)

Dr. Király Ágnes vagyok.

Erjesztett ételkészítési szakértő, akit az eredeti szakmájában (a tudományos fokozatomat is adó régészettudományban) váratlanul utolért a kiégés – annak minden fizikai tünetével együtt. A fermentált élelmiszerek készítése akkor vált az életem részévé, amikor a testi-lelki problémáimra kerestem a megoldást. Már az első saját savanyúságom kóstolása után megtapasztaltam annak különleges, jótékony hatását, boldogító és gyógyító erejét.

2017-ben alapítottam meg a Fermentálás – tippek, trükkök, receptek Facebook-csoportot, hogy tapasztalat- és receptcserére alkalmas felületet biztosítsak a téma iránt érdeklődők számára. Saját egészségem kihívásai és a csoporttagok kérdései folyamatos kutatásra és fejlődésre inspiráltak. Azért, hogy másoknak is bármikor elérhető segítséget nyújthassak, létrehoztam a FerMentor Blogot, majd megalapítottam a workshopoknak helyet adó FerMentor Műhelyt és Akadémiát, melyek jelenleg online formában működnek.

Időközben szakmát váltottam és többszörösen átképeztem magam: holisztikus táplálkozási tanácsadó és zöldség-gyümölcs feldolgozó szakképesítést szereztem, hogy még több kérdésben lehessek a segítségetekre. A fermentálás mellett állatorvosi asszisztensként is dolgozom.

A fermentálás és az erjesztett ételek, italok készítésének, fogyasztásának és az egészségre gyakorolt jótékony hatásának népszerűsítése mára a hivatásommá vált: tanfolyamokkal, könyvekkel, kézműves fermentáló eszközök gyártásával, szaktanácsadással segítek mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt.

A weboldal cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Adatvédelmi tájékoztató