Fermentált barackos szőlőital

Szeretnél frissítő gyümölcsleveket inni, de nem vágysz émelyítően édes ízekre és vércukorfröccsre? Örülnél neki, ha az italod is élőflórás lenne? Na és kóstoltál már barack ízű szőlőt?

Ha bármelyik kérdés felcsigázta a kíváncsiságodat, akkor ezt az egyszerű receptet a világért se hagyd ki!

barack-szolo_logo.jpg

Hozzávalók*:

1 közepes fürt szőlő
2 db őszibarack
2 teáskanál (vagy ízlés szerint több-kevesebb) méz – akár el is hagyható
forralt, majd szobahőmérsékletűre hűtött víz

*Ez az adag egy 750 ml-es befőttes üvegben készült, de ugyanennyi gyümölcsöt nyugodtan lehet nagyobb üvegbe is tenni és bővebb lével készíteni. Akkor valamivel több üdítőitalt kapsz, de az ízek kevésbé koncentrálódnak majd.

Elkészítés:

A gyümölcsöket mosd meg, a szőlőt szemezd le, a barackot pedig vágd cikkekre. Tedd őket egy befőttes üvegbe, csorgasd rájuk a mézet, majd az üveget a válláig öntsd fel vízzel.

Zárd a tetőt szorosan az üvegre, aztán várj kb. 2 napot (ne félj, nem fog felrobbanni!). Ha hidegen szeretnéd fogyasztani, tedd az üveget pár órára a hűtőbe.

Az italt szűrd le és idd meg (vagy hígítsd tovább, akár szódával), a gyümölcsöket pedig fogyaszd egészséggel! Természetesen süteménybe, pudingba, joghurtba is teheted őket.

Frissítően gyümölcsös, enyhén pezsgő, üde élményben lesz részed! 🙂

U.i.: Ennyi idő alatt azért a tejsavbaktériumok éppen csak szaporodásnak indulnak az üvegben. Ha a minél nagyobb probiotikumtartalom is célod, akkor nyugodtan érlelheted hosszabb ideig is az italt, ám ekkor is érdemes 2-3 nap után hűtőbe tenni az üveget, különben az erjedés nagyon gyorsan alkoholosba fordul majd. Az erjesztési idővel párhuzamosan az üdítőital íze egyre savanyúbbá válik majd – ha nem tetszik, fogyasztás előtt közvetlenül nyugodtan édesítheted bármivel.

Megosztás:

További bejegyzések:

Kell-e „sziszegtetni”?

Helyesen kivitelezett laktofermentáláskor* a befőttesüveget nem kell „sziszegtetni” (nyitogatva kiengedni belőle a keletkező gázokat). Ez egy gyakran olvasható ajánlás, ami sok kezdő fermentálót összezavarhat.

Elolvasom »

Csalamádé fermentálással

Hozzávalók (1700 ml): Elkészítés: Tipp: A hozzávalókat variáljuk kedvünk szerint és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, csilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot

Elolvasom »

A weboldal cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Adatvédelmi tájékoztató