Csalamádé fermentálással

Hozzávalók (1700 ml):

  • 700 g káposzta
  • 200 g uborka vagy cukkini
  • 200 g sárgarépa
  • 200 g édes paprika (piros vagy fehér)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6 db babérlevél
  • 2 tk. (őrölt) köménymag
  • 2 tk. (őrölt) fekete bors
  • 30 g só

Elkészítés:

  1. A zöldségeket alaposan megmossuk és szükség szerint végeiket levágjuk, meghámozzuk, kimagozzuk.
  2. Egy éles gyalu segítségével minden alapanyagot hajszálvékonyra aprítunk.
  3. A zöldségeket egy nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a sót. Összeforgatjuk és addig nyomkodjuk, amíg levet nem eresztenek.
  4. A fűszereket a befőttesüveg aljára szórjuk.
  5. A zöldségeket lével együtt az üvegbe nyomkodjuk úgy, hogy azt teljesen megtöltse.
  6. Légmentesen lezárva, tálcán erjesztjük lecsendesedésig (minimum 2-3 hét).

Tipp:

A hozzávalókat variáljuk kedvünk szerint és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, csilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot is.
Színezhetjük lila káposztával, lila hagymával vagy céklával.

Megosztás:

További bejegyzések:

Kell-e „sziszegtetni”?

Helyesen kivitelezett laktofermentáláskor* a befőttesüveget nem kell „sziszegtetni” (nyitogatva kiengedni belőle a keletkező gázokat). Ez egy gyakran olvasható ajánlás, ami sok kezdő fermentálót összezavarhat.

Elolvasom »

A weboldal cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Adatvédelmi tájékoztató