Hozzávalók (1700 ml):
- 700 g káposzta
- 200 g uborka vagy cukkini
- 200 g sárgarépa
- 200 g édes paprika (piros vagy fehér)
- 3 fej vöröshagyma
- 6 db babérlevél
- 2 tk. (őrölt) köménymag
- 2 tk. (őrölt) fekete bors
- 30 g só
Elkészítés:
- A zöldségeket alaposan megmossuk és szükség szerint végeiket levágjuk, meghámozzuk, kimagozzuk.
- Egy éles gyalu segítségével minden alapanyagot hajszálvékonyra aprítunk.
- A zöldségeket egy nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a sót. Összeforgatjuk és addig nyomkodjuk, amíg levet nem eresztenek.
- A fűszereket a befőttesüveg aljára szórjuk.
- A zöldségeket lével együtt az üvegbe nyomkodjuk úgy, hogy azt teljesen megtöltse.
- Légmentesen lezárva, tálcán erjesztjük lecsendesedésig (minimum 2-3 hét).
Tipp:
A hozzávalókat variáljuk kedvünk szerint és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, csilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot is.
Színezhetjük lila káposztával, lila hagymával vagy céklával.