A (majdnem) nulla hulladékos megoldás
Nincsen nyár görögdinnye nélkül, ugye?
Gyerekkorunkban csak felkaptuk a mosolygó szeleteket, ittuk és rágtuk, szívtuk és haraptuk a zsenge, piros csodát, míg a fülünktől a könyökünkig csorgott a mézédes nedű. Mikor kicsit nagyobbak lettünk, megtanultuk szépen, késsel vagy kanállal aprítani a dinnye húsát – ekkor már az volt a kunszt, ha a végén szinte már csak a zöldje maradt.
Falun töltöttem a gyerekkorom nyarainak nagy részét, ahol mindig volt apró lábasjószág a háznál: a tyúkudvarból mindig vidám zsongás hallatszott, ha a szárnyasok kicsipegethették a megmaradt dinnyebelet a zöld hajókból. Az ezután hátramaradt, pergamenszerű külső héj aztán a komposzton végezte – a történet körbeért.
Most, hogy a baromfiudvar elnéptelenedett és nyaraimnak nagyobb részét vagyok kénytelen a lakásban tölteni, a lehetőségeim a maximális hasznosításra látszólag beszűkültek. De csak látszólag! 🙂
Facebook-csoportunkban már hetek óta készülnek a finomabbnál finomabb fermentált dinnyehéj-csodák, így én is kedvet kaptam hozzá. Egy közepes méretű görögdinnye felének héjából néhány röpke perc alatt két 750 ml-es befőttes üvegnyi készült, hagyományos „kovászos uborka” ízesítéssel.
Hozzávalók:
egy közepes méretű görögdinnye felének a héja
kapor
fokhagyma
1 liter tisztított vagy forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött víz
1 evőkanál só
hámozó
kés
2 db 720 ml-es befőttes üveg + jól záródó tető
Elkészítés:
A dinnye sötét, kemény héját vékonyan vágjuk le, majd a zöld-piros húst daraboljuk tetszőleges méretűre. A tiszta befőttes üvegek aljára tegyünk ízlés szerint kaprot és fokhagymát, majd töltsük tele az üveget a dinnyehéj-darabokkal.
Készítsük el a 2%-os felöntőlevet (brine-t): 1 evőkanál sót keverjünk el 1 liter tisztított vagy forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vízben. Ezt a levet öntsük rá a zöldségekre úgy, hogy a tető alatt legfeljebb 1-1,5 cm hely maradjon. Jó szorosan zárjuk rá az üvegekre a tetőt, majd tegyük őket tálcára, 20-22 °C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.
Az első pár napban a kupak alól csordogálni fog némi lé. Amikor ez abbamaradt, a forrás lecsendesedett, a savanyúság elkészült. Innentől fogyasztható vagy az üveg áttörölgetése után a kamrában hónapokig, sőt akár egy évig is eltartható.
Felbontás után hűtőben tárolandó! 🙂
Jó étvágyat hozzá!