Fermentált görögdinnyehéj

A (majdnem) nulla hulladékos megoldás

Nincsen nyár görögdinnye nélkül, ugye?

Gyerekkorunkban csak felkaptuk a mosolygó szeleteket, ittuk és rágtuk, szívtuk és haraptuk a zsenge, piros csodát, míg a fülünktől a könyökünkig csorgott a mézédes nedű. Mikor kicsit nagyobbak lettünk, megtanultuk szépen, késsel vagy kanállal aprítani a dinnye húsát – ekkor már az volt a kunszt, ha a végén szinte már csak a zöldje maradt.

Falun töltöttem a gyerekkorom nyarainak nagy részét, ahol mindig volt apró lábasjószág a háznál: a tyúkudvarból mindig vidám zsongás hallatszott, ha a szárnyasok kicsipegethették a megmaradt dinnyebelet a zöld hajókból. Az ezután hátramaradt, pergamenszerű külső héj aztán a komposzton végezte – a történet körbeért.

Most, hogy a baromfiudvar elnéptelenedett és nyaraimnak nagyobb részét vagyok kénytelen a lakásban tölteni, a lehetőségeim a maximális hasznosításra látszólag beszűkültek. De csak látszólag! 🙂

Facebook-csoportunkban már hetek óta készülnek a finomabbnál finomabb fermentált dinnyehéj-csodák, így én is kedvet kaptam hozzá. Egy közepes méretű görögdinnye felének héjából néhány röpke perc alatt két 750 ml-es befőttes üvegnyi készült, hagyományos „kovászos uborka” ízesítéssel.

dinnyehej_2_1.jpg

Hozzávalók:

egy közepes méretű görögdinnye felének a héja

kapor

fokhagyma

1 liter tisztított vagy forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött víz

1 evőkanál só

hámozó

kés

2 db 720 ml-es befőttes üveg + jól záródó tető

dinnyehej_1.jpg

Elkészítés:

A dinnye sötét, kemény héját vékonyan vágjuk le, majd a zöld-piros húst daraboljuk tetszőleges méretűre. A tiszta befőttes üvegek aljára tegyünk ízlés szerint kaprot és fokhagymát, majd töltsük tele az üveget a dinnyehéj-darabokkal.

dinnyehej_3.jpg

Készítsük el a 2%-os felöntőlevet (brine-t): 1 evőkanál sót keverjünk el 1 liter tisztított vagy forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vízben. Ezt a levet öntsük rá a zöldségekre úgy, hogy a tető alatt legfeljebb 1-1,5 cm hely maradjon. Jó szorosan zárjuk rá az üvegekre a tetőt, majd tegyük őket tálcára, 20-22 °C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.

Az első pár napban a kupak alól csordogálni fog némi lé. Amikor ez abbamaradt, a forrás lecsendesedett, a savanyúság elkészült. Innentől fogyasztható vagy az üveg áttörölgetése után a kamrában hónapokig, sőt akár egy évig is eltartható.

Felbontás után hűtőben tárolandó! 🙂

dinnyehej_4.jpg

Jó étvágyat hozzá!

Megosztás:

További bejegyzések:

Kell-e „sziszegtetni”?

Helyesen kivitelezett laktofermentáláskor* a befőttesüveget nem kell „sziszegtetni” (nyitogatva kiengedni belőle a keletkező gázokat). Ez egy gyakran olvasható ajánlás, ami sok kezdő fermentálót összezavarhat.

Elolvasom »

Csalamádé fermentálással

Hozzávalók (1700 ml): Elkészítés: Tipp: A hozzávalókat variáljuk kedvünk szerint és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, csilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot

Elolvasom »

A weboldal cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Adatvédelmi tájékoztató