Savanyú lecsó

Ha már a nyári slágereknél tartottunk, bizony nem mehetünk el szó nélkül a lecsó, mégpedig a savanyú lecsó mellett sem.

Már megint mi van?!…

Nyugi, nem hibbantam meg teljesen. Sajátos jelenség – remélem, hogy Ti is tapasztalni fogjátok -, hogy ha az ember elkezd fermentálni, akkor előbb-utóbb (de inkább előbb) az égvilágon minden ételében meglátja a lehetőséget a savanyításra. Így volt ez nálam a lecsó esetében is: a paradicsom, a paprika, a hagyma külön-külön isteniek, összefőzve isteniek – hát miért ne működnének együtt sós lében összezárva?

Na de még hogy működnek!… Savanyúságként ropogtathatod, összeturmixolhatod levesnek, mártásalapnak vagy mártogatósnak, tovább fűszerezheted, szószt készíthetsz belőle – a lehetőségek száma most is a végtelenhez közelít.

Én most 1:1:1 arányban használtam az alapanyagokat és egyáltalán nem fűszereztem a keveréket. Nyugodtan kipróbálhatjátok több paradicsommal, cukkinivel, zöldfűszerekkel is – mint ahogy egy normál lecsót készítenétek. Kolbászt, tojást és tejfölt azért ne tegyetek bele. 😉

imag1319.jpg

Hozzávalók (egy 750 ml-es befőttes üveghez):

2 kis/közepes fej vöröshagyma

2 közepes paradicsom

2+1 kis/közepes lecsópaprika

fél liter tisztított vagy forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött víz

fél evőkanál só

savanyulecso_osszetevok.jpg

Elkészítés:

A zöldségeket 1 paprika kivételével cikkekre vágtam, majd egy tálban összekevertem. Rászórtam fél evőkanál sót, majd állni hagytam, hogy az ízeik összeérjenek és levet eresszenek. A keveréket belekanalaztam egy befőttes üvegbe, lenyomkodtam, felöntöttem vízzel és a maradék, félbe vágott paprikával leszorítottam. A leszorító fölé is öntöttem még egy kis vizet, majd rázártam az üvegre a tetőt.

Az első pár napban a kupak alól csordogálni fog némi lé. Amikor ez abbamaradt, a forrás lecsendesedett, a savanyúság elkészült. Innentől fogyasztható vagy az üveg áttörölgetése után a kamrában hónapokig, sőt akár egy évig is eltartható.

imag1325.jpg
imag1327.jpg
imag1328.jpg
imag1376.jpg

Jó étvágyat, jó kísérletezést!

Megosztás:

További bejegyzések:

Kell-e „sziszegtetni”?

Helyesen kivitelezett laktofermentáláskor* a befőttesüveget nem kell „sziszegtetni” (nyitogatva kiengedni belőle a keletkező gázokat). Ez egy gyakran olvasható ajánlás, ami sok kezdő fermentálót összezavarhat.

Elolvasom »

Csalamádé fermentálással

Hozzávalók (1700 ml): Elkészítés: Tipp: A hozzávalókat variáljuk kedvünk szerint és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, csilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot

Elolvasom »

A weboldal cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Adatvédelmi tájékoztató