Fűszeres savanyú szilva (laktofermentált)

Savanyított gyümölcsökről nem sokat hall az ember – vagy ha mégis, akkor ecetes lében eltett éretlen darabokra vagy valamilyen erjesztett, alkoholos termékre asszociálunk. Ugye?

Valószínűleg azért van ez így, mert a gyümölcsök a legnagyobb nyári melegekben érnek, amikor az alkoholos és ecetes erjedést még a kevésbé magas cukortartalmú növények esetében sem mindig egyszerű kivédeni. Azonban, ha van egy jól működő hűtőd (és hozzá elég türelmed), akkor olyan világot fedezhetsz fel a gyümölcsök tejsavas erjesztésének révén, amelyről még csak nem is tudtad, hogy létezik!

Ez a most következő fűszeres laktofermentált szilva például tuti, hogy semmihez sem hasonlít, amit eddig kóstoltál – viszont, ha egyszer megízleled, nem fogsz tudni vele leállni!

Hozzávalók egy 750 ml-es befőttes üveghez:

kb. 2 maréknyi nem túl érett kékszilva, egészben*
1 teáskanálnyi fahéj (őrölt)
4-5 darab zöld kardamom (egész)
2 teáskanálnyi szárított levendulavirág
1 mokkáskanálnyi vaníliaőrlemény
2-2,5%-os sóoldat ((1 liter forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vízhez 1 közepesen púpos evőkanál só)

*Nyugodtan használhatsz érett vagy túlérett szilvákat is, de savanyúságnak előnyösebb, ha megtartja az alakját. A puhább darabokból viszont kiváló chutneyt és mártogatóst lehet készíteni.

A szilvákat egészben tedd a befőttes üvegbe, a fűszereket szórd a tetejükre. Ha muszáj, a leszorításhoz használhatsz gazdaboltokban kapható, polietilénből készült csillagos savanyúságleszorítót, de félbevágott szilvaszeleteket is préselhetsz az üveg válla alá.

2-2,5%-os, szobahőmérsékletűnél kicsivel melegebb sós lével öntsd fel az üveget, majd szorosan zárd rá a tetőt. Amikor az erjedés látványosan elindult, vidd hideg helyre vagy tedd a hűtőbe. Ha hűvösebb időben készíted, nyugodtan várhatsz vele még egy napot szobahőmérsékleten.

levendulas_szilva_logo.jpg

Ha a hűtőbe került, bátran felejtkezz el róla néhány hétre! Én az enyémet kereken 1 hónap után kóstoltam meg először. Az íze csodás, a szilva húsa átvette a fahéj és a levendula aromáját. A héj kissé fanyar, a hús roppanós, az ízek folyamatosan az enyhén sós-savanyú-édeskés tartományok Bermuda-háromszögében változnak.

Kisebb gerezdekre vágva kiváló kísérő sültek mellé (savanyúság gyanánt), de magában, csemegének vagy mártogatósnak sem utolsó. Készülhet belőle chutney vagy akár krémleves is, a leszűrt leve pedig töményen vagy hígítva is fogyasztható (első osztályú, élőflórás üdítőital).

Jó felfedezést kívánok! 🙂

Megosztás:

További bejegyzések:

Kell-e „sziszegtetni”?

Helyesen kivitelezett laktofermentáláskor* a befőttesüveget nem kell „sziszegtetni” (nyitogatva kiengedni belőle a keletkező gázokat). Ez egy gyakran olvasható ajánlás, ami sok kezdő fermentálót összezavarhat.

Elolvasom »

Csalamádé fermentálással

Hozzávalók (1700 ml): Elkészítés: Tipp: A hozzávalókat variáljuk kedvünk szerint és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, csilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot

Elolvasom »

A weboldal cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. Adatvédelmi tájékoztató